Aihearkisto: Sekalaiset

Muihin aiheisiin sopimattomat artikkelit.

Toinen kerta toden sanoo?

Akillesvamman suhteen ollaan voiton puolella ja tällä hetkellä ollaan 4 päivää pidemmällä kuin viimeksi, joten ihan hyvältä näyttää. Kuitenkin edelliseen kertaan verrattuna, hölkälle lähteminen tässä vaiheessa on täysi mahdottomuus eli pienellä takamatkalla ollaan sen suhteen. Tämä on kuitenkin ymmärrettävää korjauksen laadusta ja toteutuksesta johtuen. Normaali eläminen onnistuu kuitenkin hyvin ja töitä paiskittu jo joulukuun alusta lähtien entiseen tapaan. Puolivuotiskontrolli kolkuttelee jo ovella ja siitä myöhemmin lisää.
[edit 8.2.]
Kontrolli takana ja ihan hyvältä näyttää – kevyttä hölkkää lupailtu loppukeväälle \o/ Koipi kestää jo yhden jalan pohjenousut ja ennen ”hölkkäilyjä” pitäisikin pohjetta vahvistaa melkoisesti. Jumppaa, jumppaa…jaksaa,jaksaa ;-p

Paluu sauvakävelyyn

Kevyt hölkkälenkki koitui toipuvan akillesjänteen kohtaloksi 2,5km:n kohdalla – Ikävän tuttu paukahdus ja ruoskan isku pohjelihakseen viestitti, että haaveet pelikentille palaamisesta vuoden vaihteessa sai heittää romukoppaan. Magneettikuvaus vahvisti tapahtuneen ja tie veisi tällä kertaa leikkauspöydälle. Kipsaamalla paranneltu jänne kesti siis n. 5,5 kuukautta. Kevyt hölkkälupa oli saatu jo kuukautta aiemmin, joten kaiken piti periaatteessa olla kunnossa, vaan eipä ollutkaan.

Ortopedin tussihahmotelma ennen leikkaussaliin siirtymistä
Ortopedin tussihahmotelma ennen leikkaussaliin siirtymistä

Löydökset leikkauspöydällä kertoivat ettei jalka olisi tullut koskaan kuntoon vaan jänne olisi leikanneen ortopedin mukaan katkennut viimeistään kuukauden päästä suuremmassa rasituksessa. Syy tähän olisi ollut se, ettei jänteessä aiemman katkeamiskohdan alapuolella ollut minkäänlaista liikkuvuutta jänteen ollessa käytännössä yhtäpuuta muun jalan kanssa. Jänne oli siis ko. alueelta kasvanut tukevasti kiinni ympäröiviin kudoksiin. Kaikki rasitus ja venytys oli kohdistunut juurikin repeämäkohtaan ja sen yläpuoliseen osaan. Noh, eipä ihme että jalka tuntui koko ajan jäykältä ja petti. Syynä tähän kaikkeen oli pitkä kipsihoito ilman mobilisaatiota. Väärä hoitovalinta alunperin ja näin jälkiviisaana on helppo sanoa, että jalka olisi sittenkin pitänyt leikata heti maaliskuussa.
Paluu sauvakävelyyn on siis tosiasia. Tällä kertaa tosin pidemmän kaavan kautta. Uusintarepeämän korjauksen yhteydessä vanha arpikudos ja kiinnikkeet poistettiin, joka tarkoitti myös sitä ettei jänteiden päitä saatu enää suoraan yhteen vaan jouduttiin turvautumaan polven alueelta napsaistuun hamstring-jännesiirteeseen. Siirteen käyttö tarkoittaa myös kuukautta pidempää toipumisaikaa ”perinteiseen” leikkaukseen verrattuna, joten seuraavat 10 viikkoa kuljetaan kepein varaamatta minkäänlaista painoa leikatulle jalalle ensimmäiseen 6 viikkoon. Tämän jälkeen seuraavat 4 viikkoa kuluu puolivarauksella ja vasta sitten vuorossa on 2 viikon kepitön aika täysivarauksella. Jalka ei onneksi ole kipsattuna vaan käytössä on aiemmaltakin kerralta tuttu ja omaksi jäänyt Walker-kävelyortoosi. Nilkkaa saa ja tulee liikutella päivittäin useampaankin otteeseen heti leikkauspäivästä lähtien.
Omat kengät molemmissa jaloissa siintää siis vasta kaukana 12 viikon päässä ja rehellisyyden nimessä on hyväksyttävä tosiseikka, että pallopelit on pelattu. Pelikentille ei ole enää asiaa kuin ketjujengissä tai tuomarin roolissa, tuli nimittäin moinen kurssi suoritettua keväällä.

3kk:n rajapyykki lähestyy

Tämän viikon perjantaina tulee tasan 3 kuukautta epäonnisesta vammautumisesta urheilun parissa. Vakuutusyhtiö pesi kätensä korvauksista ensimmäistä hoitokertaa lukuunottamatta, joten jatkokulut niin ortopedin kuin fysioterapeutinkin osalta jäävät omalle kontolle. Leikkaukseen ei onneksi tarvinnut turvautua vaan hoitomuodoksi valikoitui ns. konservaatinen hoitolinja. Hoitomuodon puolesta puhui se seikka, että lääkärin tutkimukset ja toimenpiteet käynnistyivät jo tunnin kuluttua vamman sattumisesta eikä jänteiden päät ehtineet erkanemaan toisistaan liikaa vaan osuivat nätisti kohdilleen ns. ekvinus-asennossa (ballerina-asento), johon jalka kipsattiinkin. Vain kaksi tuntia vammautumisesta jalka oli jo kipsissä ja mies matkalla kotia kohti. Miinuksena konservatiivisessa hoitomuodossa on korkeampi riski uudelleen katkeamiseen toipumisjakson aikana.

Ensimmäinen neljä viikkoa vietettiin jalka kipsattuna ja tästä seuraavat neljä viikkoa yötäpäivää ns. Walkerin (kävelyortoosi) kanssa. Kepit jäivät pois jo toisena päivänä Walkerin käyttöönotosta. Walkerin kanssa käytettiin useampaa kantakorotuspalaa (3kpl), joita vähennettiin viikon välein tarkoituksena päästä normaaliin 90-asteen asentoon. Perusasentoon pääsyn jälkeen varmisteltiin vielä tovi ja takaisin normaalin kengän käyttöön päästiin 8 viikon jälkeen vammautumisesta. Kantakorotuksia ei omalla kohdalla ole tarvinnut käyttää normikengässä enää ollenkaan.

Kuntoutuksessa on viikosta 4 lähtien noudatettu fysioterapeutilta saatua kuntoutusohjelmaa, johon tällä hetkellä kuuluvat maltilliset kahden jalan pohjenousut ja erilaiset venytykset. Nestettä eli turvotusta on tähän mennessä ollut polven alapuolella melkoisesti, mutta aivan viimeaikoina tämä on ollut vähenemään päin lihaspumpun aktivoituessa pikkuhiljaa. Kävely paljain jaloin ja lättäpohjaisin tennarein onnistuu jo melko normaalisti, joskin päivästä riippuen pohkeen ja jänteen kiristyksen esiintyessä kävelystä muodostuu hieman ontuvaa. Sairauslomalla jalkaa paranneltiin 2,5 kuukautta ja työhönpaluu on toistaiseksi sujunut hyvin, tosin päivittäinen turvakenkien käyttö töissä aiheutti toipumiselle takapakkia, näiden liiallisen kantakorotuksen ansiosta, ja akillesjänteen seutu jäykistyi selvästi viikon jälkeen. Paluu omiin kenkiin auttoi ja kävely onnistuu jälleen paremmin. Portaissa on oltava erityisen varovainen ja astuttava askelmalle koko jalalla. Alaspäin pääsee oikeastaan vain lievässä sivuasennossa sillä pohkeessa ei vielä ole tarpeeksi venyvyyttä eikä varsinkaan voimaa ottaa päkiällä vastaan. Pohjelihas on heikko, tosin niin on akillesjännekin, joten maltti on valttia vielä pitkään.

Muutaman päivän päästä on ns. ”3 kk:n kontrolli” ortopedin pakeilla ja tuolloin kuulen lisää toipumisen jatkoaikatauluista. Oletettavasti ensimmäisiä hölkkäaskelia päässee kokeilemaan 5-6kk:n eli elo-syyskuun tietämillä. Toistaiseksi toipuminen on sujunut suunnitellusti eikä takapakkeja ole tullut. Toivottavasti ei tulekaan. Erityisen tyytyväinen olen ollut Dextran urheiluklinikan toimintaan. Hoitava ortopedi (Mikko Kirjavainen) kävi hoidon alkuvaiheessa jokaisella fysioterapeutin hoitokerralla toteamassa toipumisen etenemisen ja antoi tarvittaessa lisäohjeet kuntoutukselle.

Kesäsuunnitelmat uusiksi osa II

Kesäsuunnitelmat menivät todellakin uusiksi – akillesjänne poikki ja edessä pitkä kuntoutus. Kevyet 8vkoa saikkua ensialkuun. Ensimmäinen kuukausi peruskipsillä ballerina-asennossa ja nyt toinen kuvassa näkyvällä ”Walkerilla” ilman keppejä. Kausi ohi itseltä ennen kuin se ehdi edes alkaakaan…ensi kaudella uuteen nousuun siis. Perkele sentään ja pari muuta valittua kirosanaa!

NipsNaps

Sivuprojekti

Parin kuukauden sivuprojekti, sanan kaikissa merkityksissään, on vihdoin saavuttanut loppuhuipennuksensa ja sen myötä Lohjan Kamppailukeskuksen uudet internet-sivut nähneet päivän, tai pikemminkin tähän aikaan yöstä kuun, valon. Sivusto lepää WordPressin päällä Jenny -teeman avustamana ja tälläkään kertaa ei olisi ilman Jarnoa selvitty. Iso kiitos Jarnolle korvaamattomasta avusta…taas kerran.

Sivustoa viilattaneen vielä hyvä tovi ja ainakin logo on menossa hallituksen toiveesta uusiksi. Mainittakoot, että uudella sivustolla on myös RSS:ää tarjolla, joten ottakaapa talteen!

Viikon uutishelmet

Ottamatta sen kummemmin kantaa itse tapahtumiin voitaneen todeta lomakauden alkaneen myös uutisreportterien osalta. Verkkojulkaisuista voidaan lukea mielenkiintoiset artikkelit paitsi judomiesten hyökkäyksestä, niin myös löysähousujen vastaavasta tempauksesta ja puhumattakaan ”nuntsan” kanssa riehuneesta klopista.

Ensimmäinen artikkeli pistää väkisinkin hymyilyttämään, mistähän moinen judokytkös on saatu aikaiseksi? Ja tuo kolmas…voi elämä; ”nuntsa” -niminen lyömäase, muahhah.

Tornikirje

Voihan RÄKÄ! Kotijoukkojen mukaan posti on kiikuttanut kutsun saapua valtion kustantamalle 5 vuorokauden mittaiselle ”lomalle” Dragsvikiin toukokuussa.

Johan tuota ensimmäistä kertauskutsua saikin ”odotella” vaatimattomat 17 vuotta, heheh. Saas muuten nähdä millaista käyttöä ovat SPOL-vänrikille keksineet vai napsahtikohan tavallisen jääkärijoukkueen ryhmänjohtajuus? Todennäköisesti, sillä takana on kuitenkin täysisetti jalkaväkipuolen peruskoulutusta RUK:sta (Kärkikomppania, Patria 199), SPOL-puolen koulutuksen tullessa lähinnä Santiksen SPOL-AUK:sta (olisikohan ollut kurssi 131?) ja RUK:n jälkeiseltä 3 viikon SPOL-leiriltä. Tai no, tulihan sitä nuo intin viimeiset kuukaudet majailtua Santiksen vartiostossa.

Jos tästä nyt jotain positiivista hakemalla hakee, niin tuolloin on melkein kesä (lue: ei tarvitse suksia eikä palella…ainakaan paljoa) ja hyvässä lykyssä pääsee maistelemaan soden herkkumunkkeja.

Edittiä kotiinpäästyäni: MUAHAHAH! Vai vielä ryhmänjohtajuus, kilinkellit! Tornikirjeen mukaan sijoituspaikka on UUDALTSTO ja suunniteltu koulutus TSTOUPS, eli esikunnan konttorirottailua tjsp tiedossa. Voi elämä!! Noh, tulleepa sode viikon aikana tutuksi.

Kun isä crosstrainerin osti

Kenellekkään, varsinkaan perheellisille, ei varmastikaan ole yllätys se, että lasten ilmestyessä perheeseen oma käytettävissä oleva vapaa-aika kokee melkoisen inflaation. Tämä tarkoittaa sitä, että mahdolliset kuntoiluharrastukset kodin ulkopuolella vaativat enemmän perheen sisäistä sumplimista ja aikataulujen sovittelua kuin koskaan aikaisemmin. Niinpä olemmekin hallituksen kanssa keskustelleet jo pitemmän aikaa, jo ennen oman BJJ-harrastuksen aloittamistakin, crosstrainerin hankkimisesta, jolloin pienimuotoista kuntoilua voisi suorittaa kätevästi kotona lasten vaivuttua unten maille. Toki kuntoilua voisi suorittaa perinteisellä tavalla kodin lähiympäristössä ulkona lenkkeillen/kävellen, mutta ajatuskin myöhään syksyisenä tai talvisena iltana tapahtuvasta hölkkäilystä räntäsateessa tuntui/tuntuu luotaan työntävältä. Laitteen hankkimista puoltaisi myöskin se seikka, että tila ei muodostuisi ongelmaksi ja sille voitaisiin osoittaa oma, tyhjänä vuosikausia ollut, huoneensa kodin alakerrasta.

Jossain vaiheessa perehdyin eri crosstrainer -laitteiden ominaisuuksiin ja toteutustapoihin, tällöin tuli selväksi, että vain ”etuvetoiset”-mallit tulisivat kysymykseen. Nämä tarjoavat selvästi pidemmän ja luonnollisemman liikeradan kuin ”takavetoiset” ns. marketti- ja TVshop -laitteet, mutta ovat valitettavasti myös selvästi kalliimpia. Tosin laatu ja tukevuuskin ottaa samalla melkoisen harppauksen eteenpäin. Niinpä verkot ovatkin olleet vesillä käytettyjen markkinoilla hyvän tovin. Tämän kuun alkupuolella kärsivällisyys tuotti tulosta ja muutaman kuukauden ikäinen Proform PF900 vaihtoi omistajaa pilkkahinnalla.
proform-900_MED

Laite on osoittautunut käytössä hintansa väärtiksi ja runsaat ohjelmat hyvin hikeä tuottavaksi, heheh. Taannoinen Anttilan urheiluvälineosastolla tapahtunut pikainen halppislaitteiden (mm. Zeus ja joku mikälie) koetestaus vertailumielessä aiheutti melkoiset huutonaurut, näiden liikeradan ja fyysisen tuntuman olevan jotakin aivan kamalaa. En yhtään ihmettele jos nämä laitteet, tai crosstrainerit ylipäätään, saavat huonoa palautetta. Neuvonkin laitteista kiinnostuneita sijoittamaan muutaman satasen enemmän tai etsimään vaihtoehtoa käytettyjen markkinoilta, se kannattaa oikeasti ja laitteella tulee oikeasti tehtyäkin jotain. Proform ei ole lähellekään sieltä parhaimmasta päästä oleva crosstrainer, ei puhettakaan, mutta peittoaa monet markettivehkeet mennentullen.

Harjoittelusta vielä sen verran, että suosittelen ehdottomasti TV:n hankintaa/sijoittamista laitteen läheisyyteen, jolloin harjoitteluaika menee kuin siivillä eikä ala maistumaan puulta niin herkästi.

Varkausaalto Nummelassa pahenee

Vihdin Nummelassa pitkäkyntiset jatkavat mellastamistaan.

Lainaus poliisin tiedotteesta:

Vihti Meritie, to 21.05.2009/21.00 – 22.05.2009/05.30
Moottoripyörä Kawasaki anastettu yön aikana pysäköintipaikalta. Rek.nro CV-279.

Lainaus .ORG!:n foorumista:

Touko. 22 2009,04:11
…puolenyön jälkeen viety Ktm 525exc huhtatieltä, jos jollakulla on jotain havaintoja toiminnasta tällä alueella niin olisi ihan jees saada jotain tietoa…