Aihearkisto: Africa Twin

Africa Twiniin liittyvät artikkelit; remontit, korjaukset jne.

Afrikkalaisesta jäänyttä sälää

Vanhasta afrikkalaisestani jäi tallin perukoille tavaraa, jotka ovat itselleni täysin hyödyttömiä. Mikäli seuraavista tavaroista on akuutti pula niin tulepa hakemaan pois:

 • Ohjaustangon t-kappaleet (alaosat)
 • Ohjaustangon painot (vähän kärsineet poistossa)
 • Etuputkien alasuojamuovit (siniset)
 • Jarrulevyt eteen (2kpl) ja taakse (1kpl)
 • Etuvanteen kehä (kuva löytyy aiemmasta artikkelista)
 • Valkoiset norsukorvat (kummatkin puolet)
 • Haynesin sekä Hondan oma Workshop-manuaalit siististi taskutettuina omiin kansioihinsa
 • Vakio äänenvaimennin
 • Vakio etujouset

Kilkkeet Länsi-Uusimaalla ja kuljetus pääkaupunkiseudulle onnistuu tietyissä puitteissa (sattuu esim. työmatkan varrelle).

Ympyrä sulkeutui

Kukapa olisi silloin 15-vuotiaana Suzuki PV:llä huristellessani arvannut, että vielä jossain vaiheessa palaan jälleen Suzukin puikkoihin. Ei tosin PV:n vaan pari hassua kuutiota isomman pelin sarviin.

Eilen hyvin palvellut afrikkalainen vaihtui Suzuki DL650 V-Strom vm. -04:een. Afrikkalaisella ehdin ajaa kaikkiaan n. 9000km ja samalla upottaa melkoisen summan varaosiin sekä tarvikkeisiin, joten ns. persnettoa tuli enemmän kuin tarpeeksi. Vaihtohyvityskään afrikkalaisesta ei ollut kovinkaan kaksinen, mutta eipä voi 15 vuotta vanhasta pyörästä kovin suuria odottaakaan. Mikäli joku törmää rek.nro:lla BZ-295 varustettuun afrikkalaiseen tai harkitsee ko. kikottimen ostoa niin tältä sivustolta löytyy melkoisesti infoa itse laitteesta ja tarvittaessa saa vielä lisääkin sähköpostitse. Tuleva omistaja saa afrikkalaisesta hyvän ja luotettavan kulkineen, jolla pääsee kummasti mutkaista tietä eteenpäin. Vaikka taloudellisesti ”takkiin” tulikin niin afrikkalaisesta sain erittäin arvokasta kokemusta moottoripyörän roplaamisesta. Jos olisin aloittanut harrastuksen suoraan tuoreemmalla pelillä niin tuokin kokemus olisi jäänyt varmasti saamatta ja sormi olisi saattanut olla keskellä suuta pienenkin ongelman ilmetessä. Tokihan tuo V-Strom on jo sellainen tietotekniikkahirviö ettei itsellä taida juuri olla asiaa mennä koplailemaan. Perusjutut hoituvat kuitenkin nyt vähän eri ”tatsilla” kuin suoraan uuteen pyörään loikkaavalla.

strom_sivu.jpg strom_etuviisto2.jpg strom_etuviisto.jpg strom_edesta.jpg

V-Stromin mittariin oli ostohetkellä kertynyt 10800km ja nyt mittariin on kertynyt n. 400km lisää omia ajoja. Ensituntuma laitteeseen on erittäin positiivinen, kaikki toimii herkästi ja kulkua piisaa omiksi tarpeiksi riittävästi. Akuuteimpana tarvikeostona pitää Zegan laukkujen asentamista varten tilata raudat (raudat ovat tällä kertaa varmasti epäsymmetriset, joten toista jo olemassa olevaa laukkua ei tarvitsekaan vaihtaa) mahdollisimman pikaisesti, jotta Norjan reissulle tarvittavat tavarat saadaan mukaan. Takalaukku pyörässä onkin jo valmiina, joten sinnekin mahtuu mukavasti roipetta. Ei muutakuin kovaa ajoa…

Kertaus on opintojen äiti

Aloin tässä mietiskelemään, että mitäs kaikkea sitä onkaan oikeastaan pyörälle tullut tehtyä ja listasta tulikin aika pitkä:

 • Akku vaihdettu (ml. 53800km)
 • Jännitteensäädin vaihdettu (ml.55000km)
 • Renkaat vaihdettu (ml. 55950km)
 • Ketju ja rattaat vaihdettu (ml. 55950km)
 • Venttiilit säädetty ja kaasarit synkattu (ml. 58849km)
 • Äänenvaimennin vaihdettu (ml. 58849km)
 • Vaihdettu ilmakotelon kumi ehjään (ml. 58849km)
 • Ohjauslaakerit vaihdettu (ml. 58849km)
 • Jarrulevyt jarrupaloineen vaihdettu eteen ja taakse (ml. 58849km)
 • Etu- ja takapyörän laakerit vaihdettu (ml. 58849km)
 • Etujouset vaihdettu Wilbersin progressiivisiin, samalla uusittu myös keulaöljyt (ml. 58849km)
 • Linkun laakerit voideltu (ml. 58849km)
 • Kaatumaraudat asennettu (ml. 58849km)
 • 12V-pistoke asennettu sivukoteloon (ml. 58849km)
 • Acerbis/Touratech -käsisuojat asennettu (ml. 58849km)
 • Etuvannekehä vaihdettu uuteen (sis. 4mm rosteripinnat) (ml. 59500km)
 • Ryyppyvaijeri irroitettu ja annettu öljykylpyä (ml. 59700km)
 • Jarrunesteet vaihdettu (ml. 59825km)
 • Hepco&Beckerin laukkuraudat asennettu (ml. 60000km)

Onhan tuossa listaa vaikkei nyt ihan normihuoltoja öljyjen, suodattimien ja tulppien vaihtojen osalta kirjausta tähän listaan tehtykään 🙂

Mittarilukema 59825km; keulaan öljyä ja jarrunesteet vaihtoon

Lisäsin keulaan hieman lisää öljyä. Kumpaankin putkeen laitoin ~50ml lisää, joka tarkoittaa sitä että keulan ilmatila pieneni karkeasti n.120mm:iin. Ainakin pihapyörittelyssä keula tuntui hyvälle, mutta raportoin kun saan lisää empiirisiä kokemuksia.

Samalla innostuin vaihtamaan jarrunesteet eteen ja taakse. Takana jarrunesteet olivatkin todella tummanpuhuvat ja vaihdon tarpeessa. Poljintuntuma muuttui selvästi parempaan suuntaan. Etujarrun olin ilmannut pari päivää sitten ja lisännyt uutta nestettä jo tuolloin, mutta hoidin nyt homman loppuun asti ja laskin vanhat nesteet pois. Moottoripyörässä sentään onnistuu jarrujen ilmaaminen ilman apuvoimia…toista se on autossa.

Päivitystä iltaselta: Keula tuntuu nyt todella hyvälle niin asfaltilla kuin sorallakin eikä keula tunnu yhtään vetelältä tai liian kovalta. Myös takajarru sai selvästi lisää pontta ja nyt sen saa suhteellisen kevyellä painalluksella lukkoon asfaltillakin (vrt. tilanne ennen jarrunesteiden vaihtoa).

Mittarilukema 59800km; nolompi juttu tällä kertaa

Kävimme eilen illalla Samin kanssa surauttelemassa Siuntion suunnalla mukavaa kinttupolkua pitkin ja siinä röykyttelyssä kiinnitin huomiota keulan toimintaan. Keula töksähteli erittäin terävästi pienimpiinkin juuriin ja kiven murikoihin. Samaa ominaisuutta olen harmitellut jo aiemmin osuessani asfaltilla routavaurioihin. jolloin keula iskee kynsille sellaisella voimalla, että ote saattaisi jopa irrota jos ei pitäisi kunnolla kiinni. Tätä pohtiessani alkoi mielessä kummittelemaan, että olenkohan sittenkin tunkenut keulaan aivan liian paljon öljyä…vaikka mielestäni määrien pitäisi olla ihan oikein. Jokin sai kuitenkin epävarman tunteen aikaiseksi.

Kurapyöräilijöiden foorumi vahvisti alitajuisen epäilyni ja keula oli otettava tänään auki. Tutkimus paljasti, että öljyä oli todellakin AIVAN liikaa sillä olin älykääpiönä laittanut öljyt putkiin näiden ollessa suorana kun niiden olisi tottakai pitänyt olla kasassa ja SITTEN todeta ilmatilan suuruus. Ajukopan lamppu ei syttynyt edes siinä vaiheessa kun tarkastelin purkkiin jäljelle jääneen öljyn suhteellisen vähäistä määrää. Mitähän mahtoi päässä oikein pyöriä kun alunperin keulaa niputin? Liekö väsymyksellä tms. vaikutusta asiaan? Vaikea sanoa, mutta nyt keulassa on vihdoinkin oikea määrä öljyä. Olin ehtinyt osittain jo tottumaan keulan kovuuteen niin nyt keula tuntuu melkoisen vetelältä ja jarrutuksissa syvään painuvalta. Taidanpa lisätä keulaan hieman lisää öljyä jossain vaiheessa sillä tuo voisi oikeastikin olla vähän kovempi kuin mitä se nyt on (tällä kertaa järki mukana). Toinen vaihtoehto olisi vaihtaa öljyt astetta paksumpiin. Toisaalta routatöyssyt jne. ei tunnu tällä hetkellä missään.

Mittarilukema 59700km; ihmettelyä ryyppyvaijerista

Eilen sain vihdoin viimein otettua työn alle ryyppyvaijerin, joka on osoittanut pieniä takeltelun merkkejä. Taaskaan ei selvitty ilman tankin irroittamista (alkaa pikkuhiljaa korppimaan kun juurikaan mitään ei voi tehdä ilman melkoista purkamista). Vaijeri oli helppo irroittaa ja annoin koko vaijerille melkoisen WD40-kylvyn. Ruosteista öljyä valui joka puolelta eli oli ilmeisen huonossa hapessa. Nyt vaijeri liikkuu kohtuullisen hyvin ja saa nähdä mikä vaikutus sillä on mm. heijaavaan tyhjäkäyntiin.

Netistä olen lukenut, että vaijerissa olisi jokin Nylon-pinnoite tms. sisäpuolella ja ettei kannattaisi WD40:stä siihen laittaa koska aiheuttanee jonkin ajan päästä ongelmia (lika ja ruoste yms. valuu öljyn mukana putkiin ja ”männälle” asti). Mene ja tiedä, mutta brittien XRV-foorumista luetun perustella en todellakaa ala uutta vaijeria ihan heti hommaamaan. Nimittäin väittävät, että brittein saarilla itse vaijeri maksaa 39 puntaa (paikallisessa tarvikeliikkeessä 7-9 puntaa). Mikäli tarvitsee vielä uusia ”männät”, jouset, taivutetut putkenpätkät sekä muoviset mutterit niin nuo on ”kititetty” ja kustantavat 46 puntaa per kitti….ja niitähän tarvitsee siis 2 kpl ! ! ! Melkoinen hinta (muuta euroiksi kertoimella ~1,8) moisilla jos paikkaansa pitävät. Tuskin ovat Suomessa juurikaan halvempia. Tosin ”männät” ja muut näyttivät olevan ihan ok, joten niitä ei tarvitsisi vaihtaa.

Öljytään vanha vaijeri kuitenkin tässä vaiheessa ja ihmetellään sitten lisää jos ongelmia tulee…epäilen ettei, tilanne varmaankaan huonompaan suuntaan mennyt.

Tyhjäkäynti-tai ryyppyongelmista kärsivien kannattaa lukaista nämä muutamat topicit XRV-foorumilta lävitse:
http://www.xrv.org.uk/phpBB2/viewtopic.php?t=4693
http://www.xrv.org.uk/phpBB2/viewtopic.php?t=4857
http://www.xrv.org.uk/phpBB2/viewtopic.php?t=4842

Osia ja rensseleitä…Sulo Vilenin tyyliin

Samin kanssa tehty visiitti Allrightin Hemmonpäiville poiki lisäystä varustekaappiin. Mukaan tarttui Heldin Splash-sadeasu, jonka kanssa voi suunnistaa huoletta kesän sateisiin ja kosteisiin rientoihin. Samalla matkaan tarttui myös tavaraverkko, joka sekin on tarpeen viimeistään reissuun lähtiessä. Molemmat romppeet luonnollisesti tarjouksessa.

Myös Stormilla oli taas vaihteeksi käytävä. Tällä kertaa oli hankittava uusi pakoputken kiristyspanta ja grafiittirengas. Pakoputki ei ottanut enää tiivistyäkseen kiristämällä ja kuusiokoloruuvi otti kipeätä kiristysyrityksissä. Tällä kertaa käytän asentaessa myös pakoputken tiivistysmassaa…luulisi viimeistään sillä tiivistyvän kunnolla. Eipä Stormiltakaan päässyt ulos ilman varustekaapin sisällön lisäystä. Matkaan tästä liikkeestä tarttui Scott:n Supermotard-hanskat, jotka tuntuivat käteen erittäin hyvältä. Nämäkin hanskat olivat tarjouksessa ja kun vielä osista sai pientä alennusta niin voisi olettaa oman sisäisen ”Sulo Vileninkin” olevan tyytyväinen päivään.

Mittarilukema 59500km; etuvanne uusiksi ja muutamia pikkuongelmia

Käväisin tänään Symotic:lla Rymättylässä uusimassa etuvanteen. Vanhaa etuvannettahan ei saatu rihtattua jumittuneiden nippojen vuoksi ja päätin vaihtaa kehän pinnoineen sillä yleensä näin vanhassa afrikkalaisessa vanne on hapettunut vannenauhan alta sangen huonoon kuntoon. Pienoinen yllätys oli kuitenkin se ettei vanne itseasiassa ollutkaan niin pahassa kunnossa kuin olin pelännyt ja olisi ollut vielä pitkän aikaa käyttökelpoinen, nuuka olisi vaihtanut vain pelkät pinnat nippoineen. Tulin kuitenkin siihen johtotulokseen, että kehä uusitaan jokatapauksessa ja vanha kehä jätetään varaosaksi…tai laitetaan myyntiin.

Vanha vanne vanhakeha.jpg

Uusi vannekehä eroaa alkuperäisestä värityksensä osalta sillä vain kirkasta kehää oli suoraan varastossa ja mikäli olisin valinnut muun väriseksi eloksoidun niin toimitusta olisi pitänyt odottaa Italiasta saakka…Italian tuntien vanne olisi pyörinyt alla vasta ensi kesänä. Ensi talvena pitänee vaihtaa myös takavanne kirkkaan väriseksi.

uusivanne1.jpg

Ilmeisesti eri vuosimallien navoissa on eroja sillä Symoticin valmiiksi tekemät pinnat eivät käyneetkään ja uudet pinnat jouduttiin tekemään paikanpäällä kasausta aloitettaessa. ”Valitettavasti” 3,5mm:n lanka (alkup. pinnojen paksuus) oli päässyt loppumaan, joten sain samalla hinnalla 4mm:n pinnat…kävipä tuuri 🙂

uusivanne2.jpg vanteet.jpg

Koko helahoito (kumin irroitus vanteelta, pinnojen teko ja vanteen koonti) onnistui paikan päällä odottaessa, ainoastaan kumin laitto vanteelle ja tasapainottaminen piti käydä teettämässä muualla (Powerkings Ay). Hintaa setille, huomioiden rengastyöt tasapainotuksineen, kertyi kokonaisuudessaan 260€.

Tässä vaiheessa täytyy kiittää Symotic Oy:tä hyvästä ja joustavasta palvelusta. Paikkaa voi kyllä vilpittömästi suositella kaikille tämän tyyppisiä tuotteita tarvitseville.

Päivitystä iltaselta:

P**kele sentään, minä kun luulin pääseväni väpätyksestä eroon tyystin ja kilin kulkuset! Nyt kun vanne on suora niin kumi väpättää 🙁 Ilmeisesti kumi ei ole noussut vanteelle kunnolla tai sisäkumi on solmussa tjsp. Samalla em. seikkaa ihmetellessä kärsivällisyys ohjauksen vinouman katseluun loppui totaalisesti. Availin alakolmion pultit ja yritin taivutella haarukkaa suoraan…erinomaisen rectumista yrittää silmäpelillä saada tuota suoraan. Etujousituksen pumppaamisesta ei juuri apuja ole sillä keula on sen verran jämäkkä ettei tuo juurikaan meikäläisen painolla kasaan painu. Pitää kehittää jotain…suoraan tuo on saatava. Tässä voisikin ottaa etukatteet irti (tankkihan on muutenkin otettava irti kun ryypyn vaijeri tai sen systeemit kaasarin päässä jumii) ja käyttää ”apukapuloita”, että pystyisi näkemään että meneekö tuo spiraalille vaiko ei. Jokatapauksessa etulokasuojan alle tuleva tukirauta on melkoisen mutkalla joka suuntaan eli nakkaamma sillä vesilintua ja hommamma uuden paitsi jos tuo maksaa junavaunullisen oravannahkoja niin sitten suoristamma sitä lekalla (päivitystä 19.5. tukiraudan hinnan osalta…48€ ja tilauskamaa eli oiotaan vanhaa siis). Suoristuksen onnistuminen ei kylläkään ole taattua kun kappaleen muoto on vähän hankala. Samaan syssyyn voisi ottaa urakaksi tiivistää tuo hieman vuotava pakoputken liitoskin. Telakkapäiviä pyörälle tiedossa siis.

Päivitystä vielä myöhemmin:

No eipä ollut ihme, että väpätti…huollon hemmot olivat jättäneet sisäkumin vanteen ja renkaan väliin, jolloin rengas ei luonnollisestikaan paikoillensa mennyt. Pientä rengasrautasouvia ja kumi on nyt ok. Kelpaa taas matkaa taittaa. Keulankin sain suoraan kun vaan avasi alakolmion pultit ja käänsi stongan suoraan ihan samallalailla kuin polkupyörien kanssa tehdään….mikäköhän tuossakin oli itselle nyt niin vaikeaa.

Kuka kehtaa polttaa kumisaappaita?

Moottoripyöräily on siitä mukava harrastus, että ympäristön tuoksut ja ilman lämpötilavaihtelut ovat huomattavasti paremmin aistittavissa kuin esim. autoillessa. Parilla viimeisellä ajokerralla olen ihmetellyt nenääni eksyvää palavan kumisaappaan tuoksua. Ensimmäisellä kerralla manailin, että kuinka joku kehtaa, mutta toisella kerralla oli jo katseltava omia lahkeita ja kenkiä. Mitään ei löytynyt ja ajattelin jonkun taas kerran syyllistyneen ympäristörikokseen.

Eilen kuitenkin käryn syy löytyi huomattavasti lähempää; Afrikkalaisen äänenvaimentimen päälle ruuvataan suojarauta, jonka tarkoituksena on suojata kyytiläisen jalkoja suoralta kontaktilta kuumaan äänenvaimentimeen. Rauta kiinnitetään ylhäältä kahdella ruuvilla alareunan maatessa kumitutin varassa äänenvaimentimeen. Ilmeisesti, tai siis aivan päivänselvästi, MIVV:n äänenvaimennin kuumenee melkoisesti enemmän ulkokuorestaan kuin orggis-vaimennin sillä tuo kumitutti oli puoliksi sulanut. Ei siis ihme, että nenä poimii ilmasta palaneen käryä. Jouduin siis valitettavasti poistamaan raudan sillä ilman kumituttia ei pärjää. Samalla huomasin, että äänenvaimentimen yläpuolella oleva takasivukate on muuttanut aavistuksen muotoaan alasisäreunastaan kuumuuden vuoksi vaikka välimatkaa on kuitenkin 3-4cm. Tämä ”lämpenemisongelmakin” siis puoltaa alulaukkujen hankintaa. Sääli olisi sulattaa Gobit mokoman äänenvaimentimen vuoksi. Sanonta ettei ”halvalla ei saa hyvää” pitänee näköjään hyvin paikkaansa.

Mopoa ulkoiluttamassa

No olihan se selvää ettei sitä voi olla heittämättä pientä lenkkiä pyörällä kun vakuutus on kerran avattu 🙂 Mikäpä olikaan oikeastaan huristellessa sillä sää oli vielä seitsemän aikaan iltasella kirkas ja kuiva. Näin alkajaisiksi hurautin ainoastaan 40km:n lenkin lähinnä todetakseni pyörän toimivuuden talven ropailujen jäljiltä.

Wilbersin keulajouset tuntuvat aika mukavan napakoilta verrattuna vanhoihin jousiin. Tyytyväinen hankintaan siis. Uudet jarrut alkoivat tuntumaan matkan edetessä, luonnollisista syistä, paremmalle kokoajan ja ainoaksi risovaksi asiaksi jäi jonkin verran väpättävä etuvanne. Ajellessa kiinnitin taas huomiota mielestäni vinossa olevaan ohjaustankoon/ohjaukseen. Voisikohan tuo kiero vanne aiheuttaa moista? Vanteessahan on muutamia löysiä pinnoja joiden kiristäminen ei onnistu millään jumiin hapettuneiden nippojen takia ja tästä syystä vanteessa on heittoa. Täytynee sittenkin laittaa tuo vanne vaihtoon ennen kesäloman reissuja sillä nyt kun keulaan on vaihdettu jäykemmät jouset ja uudet laakerit sekä poistettu tangon painot niin vanteen väpätys tulee näppärästi käsille asti. Pakoputki vuoti vieläkin, kiristyspannan vaihtamisen jälkeenkin, ja vaati pientä kiristelyä useampaan otteeseen. Seuraavassa kylmäkäynnistyksessä näkee liitoksen pitävyyden tai pitämättömyyden.

Jokatapauksessa olipahan taas mukava huristella eikä edes ollut yhtään kylmä. Harmittavasti pääsiäiseksi luvataan varsin surkeaa säätä, mutta ehtiihän tuota myöhemminkin…