Aihearkisto: MotoGP

Kaikkea liittyen moottoripyöräilyn kuninkuusluokkaan.

Vakava onnettomuus MotoGP:ssä

Marco Simoncelli on menehtynyt Malesian MotoGP-osakilpailun toisella kierroksella sattuneessa onnettomuudessa. Simoncelli menetti kaarteessa pyöränsä hallinnan törmäten lopulta Rossin ja Edwardsin kuljettamiin pyöriin. Yhteentörmäyksen aikana Simoncellin kypärä irtosi tuhoisin seurauksin.

Tulipa valju fiilis, juurihan katselin haastattelun, jossa Simoncelli kertoili pitkät pätkät tulevista suunnitelmistaan ja ajattelin, että onpas symppis kaveri.

MotoGP-viikonloppu Japanissa

Sunnuntaina ajettiin kauden toinen MotoGP-kilpailu Motegin radalla, Japanissa. Kisa saatiin, ehkä jopa hieman yllättäen, ajettua lävitse kuivassa kelissä eikä kilpailusta puuttunut dramatiikkaa tälläkään kertaa mm. Haydenin kisa päättyi jo alkumetreillä Takahashin aiheuttaman kolarin seurauksena. Päivän ehdottomiin onnistujiin kuului puolestaan Pedrosa, joka sai aivan käsitämättömän loistavan startin 11:stä ruudusta ja nousi lopputuloksissa aina podiumille asti. Kärjessä käytiin pitkään tiukkaa taistelua, jonka kuluessa Rossi joutui antautumaan kisan voiton vieneelle Lorenzolle…hieno päivä Yamahalle siis. Huomiotta ei voi myöskään jättää kahta muuta upeaa suoritusta; Kallion nousua 17:stä ruudusta kahdeksanneksi (ollen jälleen kerran kilpailun toiseksi paras Ducati) ja Melandrin sijoittumista Kawasakilla peräti kuudenneksi.

Kallion työskentely on kyllä vakuuttavaa. Samaa ei voi sanoa Kallion tallikaveri Canepasta, joka tuntuu olevan lähinnä statistin virassa ja olisi varmasti jäänyt viimeiseksi ellei Toni Elias olisi pannuttanut ja jäänyt tämän vuoksi kierroksella jälkeen.

Seuraava kisa käydäänkin jo viikon päästä Jerezin radalla Espanjassa, joten sohvaperunointi saa pian jatkoa.

Hieno debyytti Mika Kalliolta

Tv-kanava Nelonen teki eilen hienon pelimiehen liikkeen. Sunnuntainen MotoGP -kisa siirtyi sääolosuhteiden vuoksi ajettavaksi maanantai -illalle ja siirrosta huolimatta kanava näytti kisan suorana. Toki siirron teki helpoksi samaksi ajaksi bookattu Scary Movie 4, jonka siirto myöhemmäksi ei varmastikaan kirpaissut kanavan ohjelmapäällikköä kovinkaan paljoa.

Itse kisa olikin varsin loistava suoritus Kalliolta, joka sijoittui lopputuloksissa kahdeksanneksi ja oli samalla toiseksi parhaiten sijoittunut Ducati jättäen taakseen melkoisen nipun nimimiehiä esim. Pedrosan ja Haydenin. Loistava homma ja toivotaan, että Kallion hyvä vire jatkuu parin viikon päästä Motegin radalla Japanissa. Mielenkiinnolla on myös seurattava, että kokeeko Hayden Melandrin kohtalon Ducatin sarvissa tällä kaudella, tähän mennessä ajetut testit ja kisatulokset viittaavat valitettavasti tähän suuntaan melko vahvasti. Nähtäväksi jää…joka tapauksessa kiinnostavin MotoGP -kausi pitkään aikaan on käynnistynyt.

Kallio MotoGP-luokkaan

Viimeaikoina on liikkunut runsaasti huhuja Mika Kallion siirtymisestä MotoGP-luokkaan, tarkemmin sanottuna Ducatin satelliittitalliin.

Tänä viikonloppuna tuo sitten julkistettiin, joten siirtyminen on tosiasia. Varmistusta asialle alkoi tulla itseasiassa jo viikolla, KTM:n ilmoitettua lopettamispäätöksestä 250-kuutioisten luokassa. KTM:n päätös sinällään ei ole yllättävä jos pitkäaikainen kuljettaja vaihtaa leiriä ja kyseisen luokan tulevaisuus on vaakalaudalla. Tilallehan on kaavailtu 600-kuutioista luokkaa.

Mika Kallion siirtyminen MotoGP-luokkaan on tavallaan mielenkiintoista siltä kantilta, että Mika ei ole voittanut vielä ”mitään”, meriittien ollessa lähinnä Suomen mestaruuksia piikkiluokasta ja jääradalta. Toki Mika on tehnyt hienoja suorituksia yksittäisissä kisoissa voittaenkin niitä, mutta itse olen ainakin kuvitellut vain mestaruuksia voittavien kuskien päätyvän kuninkuusluokkaan. No okei, piikkiluokan mestaruuden kaudelta 2005 voisi antaa Kalliolle…niin kusipäisen tempun tallikaveri teki. Niin, ja onpa myönnettävä, että enpä ole muiden kuninkuusluokassa ajavien kuskien taustoja tarkastellut…liekö siellä muita vastaavia?

Oli miten oli, mutta joka tapauksessa on hienoa nähdä suomalaisväriä kuninkuusluokassa ensimmäistä kertaa (siis nimenomaan juuri MotoGP-luokassa). Ensi kaudella on suorastaan pakko katsoa kaikki kisat töllöttimestä lähetysajasta riippumatta.

Faster – elokuva MotoGP-maailmasta

Tällä viikolla makoillessani kuumeen kourissa sohvalla, päätin katsoa DVD-hyllyssäni jo jonkin aikaa olleen Faster-elokuvan.

Elokuva kertoo MotoGP-ympyröistä kausilla 2001-2002, eli ajasta jolloin Valentino Rossi voitti ensimmäiset maailmanmestaruutensa MotoGP-luokassa. Elokuva sisältää runsaasti menneiden aikojen suuruuksien kommentteja ja haastatteluja (mm. Mick Doohan, Kevin Schwantz, Eddie Lawson, Randy Mamola jne.). Erittäin mielenkiintoista katsottavaa todellakin.

Elokuvassa uhrataan jonkin verran aikaa myös Valentinon ja Biaggin huonoihin henkilökohtaisiin väleihin sekä kauden 2001 vastakkain asetteluun. Kilpakumppaneiden välit kärjistyivät jossain vaiheessa jopa pieneen nokkapokkaankin.

Sinällään mielenkiintoisina seikkoina elokuvasta voidaan mainita mm. McCoy:n kehittämä ajotyyli (luistossa ajaminen) sekä sykemittaus Valentinolta ja Biaggilta kisan aikana. Tulos puhuu puolestaan; Valentinon syke pyöri maksimissaan 125:n paikkeilla kun Biaggilta mitattiin jopa 170:n lukemia. Miten niin Biaggi on höyrypää? 🙂

Mikäli MotoGP-aihe kolahtaa niin suosittelen hankkimaan elokuvan käsiin jostain. Ehdottomasti katselemisen arvoinen pätkä.