Motonetin tuliaisia

Olen jo jonkin aikaa miettinyt momenttiavaimen hankintaa. Avaimen ei tarvitsisi olla ammattilaisen tasoa, varsinkaan hintansa osalta, vaan ”harrastelijan” mallikin kävisi. Ongelmana näissä halvimmissa ~40-60€:n momenttiavaimissa on päin prinkkalaa olevat kalibroinnit ja/tai muuttuvat momenttiarvot jumituksineen. Kuitenkin tänään Motonetissä käydessäni investoin 36€ 7-105Nm:n alueen kattavaan momenttiavaimeen, joka ei näyttänyt ihan niin kyläsepän tekeleeltä kuin jotkin muut tarjokkaat.

momenttiavain.jpg

Ensitöikseni kiikutin avaimen työpaikallani kalibrointilaitteen ääreen avaimen tarkkuuden toteamiseksi. Hyvä, että tein näin sillä avaimen kalibrointi oli aivan totaalisen metsikössä; Säädin avaimesta asteikon 20Nm:n kohdalle ja tyrmistys oli suuri kun kalibrointimittalaitteisto ilmoitti lukemaksi yli 50Nm! Linja piti koko avaimen asteikon, 77Nm:n kohdalla mentiin jo pitkälti yli sadan….se siitä +/-4%:sta mikä seisoo avaimen dokumenteissa, hehe. Avaimen kalibrointi on varsin helppoa ja tapahtuu momenttiavaimen kyljessä olevaa ruuvia kääntämällä suuntaan tai toiseen riippuen heitosta. Onnistuin pääsemään säädöissä riittävän hyvään tarkkuuteen (4% tai parempi) eli vasta nyt avainta kehtaa käyttää tarkoitukseensa. Samalla kalibrointia tehdessä/testatessa tuli opiskeltua momenttiavaimen oikeaoppista käyttöä…reuhtomalla ei saa kuin sutta aikaiseksi. Homman ”gluu” on rauhallinen tasainen veto kunnes naksahtaa, siihen stop ja välitön varren vapauttaminen.

Pitääpä ottaa tavaksi tuon avaimen kalibrointi tasaisin väliajoin. Onneksi tosiaankin työpaikalta löytyy tarvittavat laitteet kalibrointia varten, itseasiassa testerit tullaan kuulemma uusimaan lähiaikoina, joten testi- ja säätötarkkuus sen kuin paranee. Eri asia on sitten, että miten tuossa avaimessa säädöt pysyvät kohdillaan. Tästä keisistä tuli kuitenkin opittua, että momenttiavaimet kannattaa aina kalibroida ennen käyttöönottoa. Tässä suhteessa kalliimman luokan avaimet tuskin tekevät poikkeusta.