Kallisarvoinen virhe

Lauantaina olin edustamassa omaa seuraani Riihimäen Heraclesin järjestämissä BJJ Joukkue-SM2011 -kilpailuissa ja tarkemmin sanoen valkovöisten +76kg -sarjassa.

Ensin pieni selvennys siihen, että mistä onkaan kyse: Joukkuekilpailuissa miesten valkovöisten ja sinivöisten sarjassa on kaksi painoluokkaa -76kg ja +76kg, kun taas elitessä ja naisten sarjoissa mennään avoimilla painoluokilla. Joukkuekisan idea on, että joukkueet muodostuvat 5 kilpailijasta ja jatkoon päästäkseen on kerättävä 3 voittoa. Mikäli joukkue on vajaa, niin nämä ”tyhjät paikat” merkitään suoraan tappioiksi. Eli jos 5 henkinen joukkue kohtaa 3 henkisen joukkueen, on jälkimmäinen 0-2 tappiolla ennen ensimmäistäkään ottelua. Joukkueet saavat itse päättää oman keskinäisen ottelijajärjestyksensä, joka kirjoitetaan ylös ja toimitetaan toimitsijoille ennen ottelusarjan alkamista. Tämä saattaa mahdollistaa pienen taktikoinninkin.

Noh, miten meni?

Ensimmäisessä ottelusarjassa vastaan tuli järjestävän seuran joukkue ja koska joukkue oli vain 4 henkinen, lähdettiin ottelusarjaan 1-0 johtoasemassa. Ensimmäiset ottelijat (Teemu ja Jyrki), hoitivat homman kotiin edulla ja jujilla, joten jatkopaikka voitoin 3-0.

Seuraavaksi vastaan asettui Espoon Takado, ja koska tämäkin joukkue oli vajaa, lähdettiin tähänkin ottelusarjaan 1-0 johdossa. Ottelijajärjestystä muutettiin hieman ja Tapsa pääsi nappaamaan ensimmäisen kisavoittonsa melko suvereenin näköisellä ja kontrolloidulla pelillä; 2-0. Kahdessa seuraavassa ottelussa vastustaja osoittautui Teemua ja Juhaa paremmaksi, toisen päättyessä pistetappioon ja kolmannen kolmiokuristuksen myötä luovutukseen; tilanne tasan 2-2. Ratkaisevaan ottelupariin Jyrki asteli totutun tyynenä, päättäväinen ilme kasvoillaan, ja hapetti vastustajan hyvän kontrollin jälkeen, jatkopaikka semifinaaliin voitoin 3-2.

Semifinaaliin vastustajaksi oli selviytynyt Proeliator Jiu-Jitsu, joka oli onnekkaalla kaaviosijoituksellaan välttynyt yhdeltä kokonaiselta ottelusarjalta. Tällä kertaa vastustajalla oli täysi viiden hengen miehitys, joten ottelusarjaan lähdettiin 0-0 -tilanteesta. Ensimmäisessä ottelussa Tapsa kiskoi vastustajasta jujin tiukan väännön jälkeen; 1-0.

Toisessa ottelussa Jyrki kyttäili selvästi painavamman vastustajan virhettä ja tuloksena 4,5 minuuttia puhdasta pystynujuamista, jonka jälkeen Jyrki yritti vetää kaverin guardiin ja vastustaja oli lähellä ohipääsyä, Jyrki puolustaessa menestyksekkäästi. Ottelu meni lopulta tuomarien päätettäväksi ja pisteet jostain käsittämättömästä syystä viitasaarelaisille: 1-1.

Kolmas ottelu oli melko tasaista vääntöä aina viime sekunneille saakka kunnes Teemu sai loistavan alasviennin päätteeksi lopetettua ottelun jujiin: 2-1.

Neljänteen otteluun lähdettiin melko tasaisissa tunnelmissa, Juhalle pieni virhe ja ottelu kääntyi täysin päälaelleen vastustajan dominoidessa bodytriangelilla peliä pitkät tovit. Loppukiri ei valitettavasti auttanut.

Tilanne 2-2 ja oli ensimmäistä kertaa turvauduttava viidenteen otteluun, joka tarkoitti allekirjoittaneen astumista tatamille. Otteluun lähdettiin melko varovaisesti pystystä ja yritin pedata paikkaa omille suosikkiliikkeille. Vaikka paikkoja olisi ollutkin tarjolla, kantti ei kestänyt ja päätin tiputtautua alas tarkoituksena yrittää suorana törröttävään käteen jujia. Muuten hyvä, mutta vastapuoli teki samalla hetkellä pyyhkäisyliikkeennäköisen jalan heilautuksen, josta tuomari lankesi antamaan 2 pistettä alasviennin merkiksi. Pääsinkin yrittämään jujia, mutta vetävälle jäi kirjaimellisesti tyhjä hiha käteen ja homma kuivui kasaan vastustajan saatua kätensä turvaan hihan sisällä. Vastus onnistui kampeamaan ohi ja sideen, joten vastapuolelle 3 pistettä lisää. Pienen hapenottotuokion jälkeen vastapuoli lähti yrittämään ”knee-on-the-bellyä”, jonka käytin hyväkseni; vastustaja ilmaan ja jalkovälistä karkuteille. Kumpikin lähti pyörähtämään samanaikaisesti ja kaappasin tyrkylle tulleen jalan kainaloon nappiotteella. Tässä vaiheessa oikea jalkani kulki kaverin yli ristiin. Kaveri kuitenkin jatkoi pyörähtämistään ja blokkasi jalkani pysyvästi ”ristipuolelle”. Olin samaan aikaan alkanut kirimään nilkkalukkoa, joten tuomari pisti pelin poikki. Tuloksena diskaus ja koko ottelusarja vastustajalle 2-3. Proeliator finaaliin ja meidän lohjalaisten oli tyytyminen jaettuun SM -pronssiin.

Harmittaa vietävästi, varsinkin kun olen aina tuota ristiinlaittoa välttänyt, mutta minkäs teet; oma hölmö ja alkeellinen virhe maksoi joukkueelle ainakin hopeamitalin, kultaisen päätyessä lopulta Pitäjänmäelle BJJ Centerin matkassa.