Netistä kuuluu kummia…

Vasta eilen bongasin Moottoripyora.Org:n keskustelupalstalta keskustelun, josta ilmenee erään kyseiselle sivustolle (tai siis oikeammin keskustelupalstalle) kirjoittaneen henkilön saaneen syytteen törkeästä kunnianloukkauksesta. Syytteen takana on, jo aiemmin tänä vuonna konkurssiin mennyt, Cycle World, jota kohtaan syytteen saanut henkilö on esittänyt kritiikkiä.

Tapauksesta päästäneen mielenkiintoiseen periaatteelliseen sanavapaus-vääntöön siitä, että mikä on internetissä sallittua ja mikä ei. Aiemminhan aihetta sivuttiin ns. Tommi Aura -jutussa jossa haastettiin niin ikään eräs internetissä, FFp:n sivustolla, kommentoinut henkilö oikeuteen sanomisistaan. Käräjäoikeus jakoi rangaistuksiakin asiasta, mutta lainvoimaa se ei vielä ole saanut sillä asia on menossa hovioikeuden käsittelyyn.

Korkeimmassa oikeudessa on useampikin ennakkotapaus siitä, että yritystä kohtaan voi esittää julkisesti kovaakin kritiikkiä…laillisesti, mutta mikäli kritiikki henkilöityy niin silloin saattaa kunnianloukkaus tulla kysymykseen. Tässä Cycle World -tapauksessa kyse on ilmeisesti juurikin tästä ja osansa saattaa olla myös sillä, että kritiikkiä esittänyt henkilö on osakkaana toisessa saman alan yrityksessä, vaikkakin osa kritiikistä on esitetty jo ennen osakkuutta.

Rehellisesti sanottuna en koe, että edesmennyt Cycle World hyötyy tästä nimenomaisesta oikeudenkäynnistä yhtään mitään. Varsinkin jos ajattelee, että Cycle World (aputoiminimi) jatkaa toimintaansa uuden taustayhtiön voimin niin lähdepä siinä nyt sitten puhtaalta pöydältä. Toisaalta kyseinen yritys on jo menettänyt maineensa moottoripyöräpiireissä oman toimintansa perusteella useissa eri tapauksissa. Lähipiiristä löytyy yksi tälläinen tapaus (selaa sivua alaspäin noin puoleen väliin). Samin tapaus ei ole suinkaan ainoa ja jokainen voi miettiä, että saako tai voiko kyseistä yritystä kritisoida rankasti julkisuudessa. Mielestäni voi ja suorastaan pitääkin yleisen kuluttajan edun nimissä sillä faktoja löytyy riittämiin. Mikäli oletukseni osuvat oikeaan, on uuden taustayhtiön takana samat henkilöt kuin ennenkin ja pelkäänpä ettei mitään ole otettu opiksi.