Synkkä viikonloppu

Viime viikon uutiset ovat olleet surullista luettavaa. Pienempien, vakaviakin vammoja aiheuttaneiden, kolareiden lisäksi perjantaina rysähti Lappeenrannassa kunnolla ja eilen sunnuntaina puolestaan Espoossa.

Vaikka vainajia yms. kohtaan pitäisi olla korrekti ja kunnioittava niin vaikea on Lappeenrannan tapauksesta olla sanomatta sitä kuuluisaa lausetta ”Sitä saa mitä tilaa”. Ylinopeus 40kmh:n alueella on ilmeinen ja kyyditettävä oli kaiken lisäksi ilman kypärää (!). Puhumattakaan siitä, että törmäys tapahtui tasa-arvoisessa risteyksessä oikealta tulleeseen autoon. Tarvitseeko tuohon mitään lisätä? Ei minusta.

Sen sijaan Espoon tapaus pisti itseni mietteliääksi jo senkin takia, että kyseinen tieosuus sisältyy päivittäiseen työmatkaani. Tänään moottoripyörällä töihin tullessani, katselin kyseistä aluetta ”sillä silmällä” ja en mielestäni löytänyt kuin yhden kohdan, jossa onnettomuus olisi voinut jälkiensä puolesta tapahtua. Kohta on Helsinkiin päin tullessa kioskien ja kehä III:n välissä olevissa oikealle kaartuvassa, notkossa olevassa, mutkassa. Tie itsessään on kuitenkin hyvässä kunnossa ja itselleni heräsi väkisinkin epäilys liian kovasta vauhdista. Hartialukkoko iskenyt vai mistä lienee ajautuminen keskikaiteeseen on johtunut? …vaikea sanoa täältä näppiksen takaa. Erittäin ikävä tapaus ja jälleen yksi menetetty motoristi.

Yritetäänpä nyt kanssamotoristit ottaa rauhallisesti aikaisesta keväästä huolimatta ja luvataanpa itsellemme olla synkistämättä tilastoja yhtään enempää. Viime keväänä päästiinkin aika pitkälle ilman menehtyneitä…nyt tilanne on valitettavasti toisin.

[EDIT 3.4.2007] Internet kertoo, että Espoon tapauksessa on ollut kyse sairaskohtauksesta, jonka vuoksi kuljettaja olisi pudonnut kyydistä ja tästä johtuen pyörä oli ajautunut kaiteeseen. Spekulointi aiheesta voi siis loppua.