Norja 25.7. – 4.8.2008

3. Päivä: Flateland – Lysebotn – Røldal (330km)


Aamulla nukumme hieman pidempään, sillä edellisen päivän 14 tunnin ajo vaatii veronsa. Tällä kertaa nukuimme molemmat kuin uppotukit, joten olo on herättyämme levännyt. Emme pidä lähdön kanssa mitään kiirettä vaan nautimme aamutoimien ohessa vuorten takaa esiin tulevasta auringosta.

Lähdemme liikkelle vasta joskus aamu yhdeksän jälkeen ja poikkeamme melko pian päätieltä pienemmälle, Vallen kylään takakautta koukkaavalle, tielle. Tie kulkee laaksossa korkeiden kalloiden piirittämänä ja maisema muodostaa oikein mukavan avauksen alkavalle päivälle.

Vallen kylästä jatkamme matkaa 9 tietä eteenpäin, kääntyäksemme jonkin matkan päästä jälleen 45:lle eli ns. Suleskar:n tielle. Loppupätkä tästä tiestä, ennen laaksoon laskeutumista ja kääntymistä Lysebotnin suuntaan, tarjoilee todella upeat ja ihastelemisen arvoiset maisemat. Tästä eteenpäin maisema on hyvinkin karua ja silti todella kaunista useine pienine järvineen. Tie Lysebotniin on kuin vain moottoripyöräilyä silmällä pitäen luotu; mutkainen ja hyväkuntoinen. Tien ainoat negatiiviset asiat ovat sen varrella majailevien lampaiden runsas määrä sekä tien yleinen kapeus, joka vaatii tarkkuutta liikkuvia kesämökkejä kohdatessa.

Ennen laskeutumista alas Lysebotniin, kuuluisia serpentiinejä pitkin, nautimme maittavan aamiaisen kylän yläpuolella sijaitsevassa Øygardsstølen-näköalakahvilassa. Kahvilassa selviää myös, että miten Lysebotnilaiset tienaavat elantonsa; tuottamalla sähköä. Lähes kaikki lähialueen isommat lammikot on valjastettu käsittämättömän pitkin tunnelein sähkön tuotantoon. Ulkopuolella ihastelemme maisemia ja nappaamme samalla pakolliset ”kivi-kuvat”.

Jos jo ylängölläkin oli puolen päivän jälkeen todella lämmin niin alhaalla kallioiden syleilemässä kylässä, jonne aurinko paistoi täydeltä terältä, oli suorastaan tuskastuttavan kuuma. Pyörän lämpömittari kiipesi pitkälle yli 30 asteen lukemiin varjossa seistessäkin. Pakolliset kuvat ja äkkiä takaisin ylängölle!

Lähtiessämme ajamaan poispäin Lysebotnista, vaimoni napsii suoraan ajon aikana muutaman otoksen, jotka kuvastavat alueen luontoa oikein hyvin.

Tankkaamme ja evästämme paluumatkalla Vallen Essolla, josta jatkamme matkaa Haukeligrendin suuntaan, jonka yläpuolisella serpentiinillä pidämme pienen kuvaustuokion. Vaimon heiluessa kameran kanssa kiinnitän huomioni pienen linnun poikaseen, joka tepsuttelee pusikosta keskelle tietä ja jää siihen makoilemaan. Samassa huomaan auton lähestyvän ja seuraan huolestuneena linnun kohtaloa. Autonrengas ohittaa linnun poikasen vain parin senttimetrin päästä, poikasen pysyessä edelleenkin liikkumattomana. Seuraava auto ohittaisi paikan vasta hetken kuluttua, joten käyn hätistelemässä tipusen pientareen suojiin. Ohitse ajavasta autosta luodaan takapenkkiä myöten paheksuvia katseita selkääni hätistellessäni lintua suojaan, mitä lie luulivat tapahtuvan. Joka tapauksessa päivän hyvätyö tehty, ja itsellä hyvä mieli. Paikasta jatkettiin sitten yöpymispaikkanamme toiminutta Røldalia kohden mahdollisimman paljon tunneleita välttäen.

Røldaliin saavuttuamme sisäistämme vihdoin, että majoitusta on alettava hakemaan jo hyvissä ajoin. Yksi jos toinenkin paikka on jo täynnä vaikka kello ei vielä kovinkaan paljoa ole. Lopulta tärppää ja saamme suhteellisen vaatimattoman mökin 400NOK:n hintaan kylän laitamalta. Saniteetti- ja suihkutilat ovat kuitenkin lähellä ja siistit, joten hinta ei tunnu kalliilta. Illalla ruokailun jälkeen käymme tekemässä kylällä mukavan pituisen kävelylenkin vähentääksemme pitkän istumisen puuduttavia vaikutuksia ja ennenkaikkea taataksemme makoisat yöunet. Päivän kokemukset mielessä olikin mukava lipua höyhensaarille.

« Edellinen päiväSeuraava päivä »

Vastaa

Mun hiekkalaatikko!

Login