Norja 25.7. – 4.8.2008

8. Päivä: Åsen – Mosjøen – Korgfjellet – Fauske (643km)


Aamun ensimmäinen vilkaisu ikkunasta ulos ei juurikaan riemun kiljahduksia kirvoittanut. Taivas oli täysin pilvessä ja ilma jokseenkin viileähkö. Onneksi ei kuitenkaan satanut, vaikka kaukana tuokaan ei ollut.

Runsaan aamupalan jälkeen ja pakattuamme pyörät, suoritimme pikaisen siivouksen mökissä ja poistuimme alueelta ensimmäisinä. Aurinko pysyy visusti piilossa eikä lämpötila muutu ainakaan paremmaksi liikkeelle päästyämme. Kroppamme ovat jääneet etelän helleasetuksille, joten äkkinäinen kylmyys vaatii veronsa ja jo ennen Grongia on pysähdyttävä ensimmäisen kerran lisäämään vaatetusta. Grongiin päästyämme, lämpötilan pyöriessä edelleenkin kymmenen asteen tuntumassa, lisäämme loputkin lämpövuorit asuihimme. Tankkaamme pyörän ja nautimme samalla ISOT kahvit. Yllätykseksemme iso kahvi tällä huoltiksella tarkoittaakin 0,4 tai 0,5 litran ”ämpäriä” normaalin pikkumukin sijaan.

Lähdettyämme liikkeelle, epäilemme edellisenä iltana mökin tv:stä näkemäämme sääennustetta, joka lupaili etelään runsaita vesisateita ja pohjoisempaan reipasta auringon paistetta. Epäilyksemme osoittautuu turhaksi, sillä jo hyvän matkaa ennen Mosjøenia pilvet väistyvät täysin ja tekevät tilaa auringolle. Auringosta huolimatta lämpötila ei nouse lähellekään 20 astetta vaan jää noin 15-16 asteen tuntumaan. Mieli kuitenkin piristyy ja matka joutuu reippaasti aina Mosjøeniin asti, jossa pysähdymme Shellille tankkaamaan ja nauttimaan tutuksi käyneen Luna-menyn. Pöperöt ovat hieman puutteellisesti lämmitetty ja niinpä seurauksena on vatsanväänteitä loppupäiväksi molemmille.

Mosjøenin jälkeen tarkoituksemme on ylittää Korgfjellet vanhaa E6:ta pitkin 8km tunnelin sijaan. Ihastelemme maisemia ja turinoimme näistä vaimon kanssa siihen tahtiin ettemme huomaa navigaattorin ääniopasteita ennen kuin on myöhäistä. Havahdun navigaattorin ”laskee uudestaan”-tiedotteeseen juuri samalla hetkellä kun ajan tunneliin. ”Voi paska…juurikin tämä tunneli piti välttää!” Viime reissulla kävi vähän vastaavasti, joten nyt päätin tunnelin jälkeen kääntyä takaisin ja jurnuttaa tunneli uudestaan ylitystien alkuun. Tietty vaihtoehtona olisi ollut ajaa ylitystie ”nurinpäin” ja tulla tunneli vasta sitten, mutta näin jälkikäteenkin ajateltuna ratkaisu oli oikea, sillä näin saimme nauttia maisemista ilman niskojen taittelua näiden avautuessa suoraan edessämme. Noustessamme korkeimmalle kohdalle, juuri tunturimajan paikkeilla, takarengas irtoaa siististi tien pinnasta aivan yllättäen ja liukuu ~20cm sivusuunnassa. En nähnyt tienpinnassa mitään outoa, mutta tunne oli todella valju eikä sitä voi saada mikään muu aikaan kuin tielle tippunut öljy. Tapaus ei jää takapenkkiläiseltään huomaamatta, mutta muuten matka jatkuu kuin mitään ei olisikaan tapahtunut.

Palattuamme takaisin E6:lle, saavumme melko pian Mo i Ranaan, josta jatkamme eteenpäin Fauskea kohden. E6 nousee Mo i Ranan jälkeen Saltfjelletille, jossa tie ylittää myös napapiirin. Kyseiseen pisteeseen on, luonnollisestikin rahastusmielessä, pykätty Polarsirkelensenteret, eli keskus matkamuistomyymälöineen ja kahviloineen. Poikkeamme myymälässä ainoastaan ostamassa postikortit merkkeineen, muun sälän ollessa sitä samaa ylihintaista krääsää, mitä jokainen vastaava putiikki turistirysissään tarjoaa. Hieman yllättäen postimerkit maksavat enemmän kuin itse kortit.

Ohitettuamme Silver Vägenin risteyksen alamme pohtimaan majoittautumista ja päätämme jatkaa aina Fauskeen asti, jotta olisimme seuraavana päivänä varmasti Lofooteilla.

Hieman ennen Fauskea löytyykin aivan tien kupeesta Fauske Camping&Motel, johon kurvaamme. Tällä kertaa onkin minun vuoroni mennä tiedustelemaan vapaita suihkullisia mökkejä. Muuten hyvä, mutta vastaanotossa työskentelevä muori ei puhu sanaakaan englantia, enkä minä ruotsia, oman kielitaitoni jäädessä tankero-englantiin ja korkkari-saksaan. Noh, listaan pitänee tämän kokemuksen jälkeen lisätä jonkin sortin korkkari-ruotsikin. Nimittäin onnistun saamaan suihkullisen huoneen motellista juuri ja juuri kipurajan (700NOK) alle jäävään hintaan eli köyhdymme 690NOK. Maksun ohessa muori mainitsee tunnistaneensa meikäläisen välittömästi suomalaiseksi (no ei ihme…tarvitsee vain avata suunsa) ja utelee aamuisesta lähtöpaikastamme, kuultuaan vastauksen tämä pyörittelee kauhistuneena silmiään. Pöh, eihän päivälegin pituus ollut edes 700 kilometriä.

Suorimme alueen laidalla sijaitsevaan ”motelliosaan” eli erään sortin rivitaloon, jonka päätyhuoneisto on osoitettu meille. Sisällä haisee aivan tuhkakupille eikä haju muutu edes ikkunaa avaamalla. Pienen kärvistelyn jälkeen lampsin takaisin vastaanottoon ehdottamaan huoneen vaihtoa lemuun vedoten. Yllätän jopa itsenikin esittämällä asian ruotsiksi…kielioppi saattoi olla enemmän kuin vähän persiillään, mutta mikä tärkeintä, huone vaihtuu hajuttomaan malliin. Kurkistus huoneiston kylppäriin kirvoittaa melkoiset naurut, emmekä keksi mitään syytä tämän omituiseen järjestelyyn. Liekö norjalaisilla vatsat sen verran kuralla, että tarvitsee teljetä suihkusermin taakse?

Tutkailemme kelloamme ja toteamme ehtivämme vielä kauppaan aamiaistarvikeostoksille. Samalla vaimo yllättää ja toteaa vielä 650km:n päiväajon jälkeenkin kaipaavansa pientä iltalenkkiä aurinkoisessa lähiympäristössä. Eipä silti, ilta on todella komea ja itsellänikin on vielä ajohaluja tallella, joten päätämme pyörähtää kaupassa käynnin jälkeen kaupungilla. Ostokset tehtyämme havaitsemme ulkona pyörämme kiinnittäneen parin paikallisen n. 10-vuotiaan pojan huomion. Siinä pojat tapittivat parin metrin päässä silmä kovana kun sonnustauduimme ajokamppeisiimme jokseenkin vaivautuneena yllättävästä huomiosta. Jotenkin sitä tuli poistuttua paikalta showmaisesti normaalia suuremmilla kierroksilla, hehe.

Iltalenkin jälkeen suoritamme normaalit iltapuhteet suihkuineen ja pyykin pesuineen. Tarkistamme alueen sääennusteet tv:stä ja toteamme hyvän tuurimme sään suhteen tuntuu jatkuvan, sillä aluelle luvataan täyttä aurinkoa, joskin vain 12 asteen lämmössä. Eli lämpövuoria tarvitaan edelleenkin, mutta sadeasuille ei käyttöä onneksi olisi.

« Edellinen päiväSeuraava päivä »

Vastaa

Mun hiekkalaatikko!

Login