Norja 29.7. – 6.8.2006

9. Päivä: Södertälje – Tukholma – Turku – Lohja


Heräsimme aamulla hyvissä ajoin, sillä meidän täytyi ehtiä Siljan aamulaivaan eikä meillä ollut käsitystä Tukholman liikenteen vilkkaudesta sunnuntai-aamuna. Takaisin päin meitä kuskaisikin Europa, seikka joka oli kaikkien mieleen, sillä Festival tuntui enemmän tai vähemmän kulahtaneelta ja erittäin sokkeloiselta. Seikkailu hytistä kannelle ja päinvastoin oli ollut melkoisen työlästä ja turhauttava kokemus. Itse asiassa olikin ihan hyvä, että varasimme hieman enemmän aikaa n.45km:n siirtymisellemme sillä jouduimme poikkeamaan suunnitellulta reitiltä melkoisesti tietyön vuoksi. Koko E20 oli laitettu poikki ja liikenne ohjattiin muuta kautta keskustaan. Opasteiden ollessa ruotsiksi en ymmärtänyt niistä hökkäsenpölähtämää, joten luotin siihen, että Samilla ja GPS:llä on jonkinlainen haju sijainnistamme. Kaartoliike oli melkoinen ja jotenkin jäi käsitys, että Sami vetäisi hatusta reitin satamaan GPS:n keskittyessä laskeskelemaan reittiä uusiksi vähän väliä. Pääsimme kuitenkin satamaan ajoissa vain todetaksemme, että pääsemme laivaan vihoviimeisinä.

Laivaan päästyämme ja pyöriämme kiinnitellessämme manailimme Europan huonoja kiinnityspisteitä. Itse sain kuin sainkin pyörän kiinnitettyä varsin hyvin, mutta Sami joutui laittamaan yhden liinan naapuripyörän eturenkaan ja moottorin välistä. Ei ehkä paras mahdollinen ratkaisu, mutta vaihtoehtojakaan ei ollut sillä Kawa on pakko sitoa kun pystyssä pysyminen suoralla maallakaan ole aina ihan taattua. Autokannelta poistuessamme Sami opastaa supisuomalaista kaveria autokannen oven avauksessa ”Just press the button little bit longer”, oltiin nääs kansainvälistytty reissulla jonkin verran, hehe.

Laivalla tapoimme taas aikaa ja kävimme mm. elokuvissa katsomassa X-Men 3:n. Leffan alkaessa tyrmistyimme melkoisesti sillä laivan elokuvateatteri perustuu vieläkin VHS-teknologiaan ja kuvan laatu oli jostain mihin aurinko ei paista. Ihme ettei tullut päänsärkyä katsellessa pari tuntia epätarkkaa ja suttuista kuvaa. Ei luulisi teatterin päivityksen DVD-aikaan maksavan kovinkaan kummoisia.

Päätimme jossain vaiheessa mennä ottamaan pienet päiväunet koko porukalla sillä laivalla ei näin selvinpäinolijoille juurikaan tekemistä ole. Asetimme kellomme herätyksen pari tuntia ennen satamaan saapumista ja vaivuimme höyhensaarille…sitten alkoivatkin asiat menemään päin tuubaa. Siivooja tulee kolme tuntia ennen laivan saapumista satamaan kolistelemaan hyttiimme ja ilmoittaa halustaan siivota hytti ja antaa meille parikymmentä minuuttia aikaa tyhjentää sängyt samalla tehden selväksi ettei niissä sen jälkeen enää saa loikoa (mitä hemmettiä teemme hytillä jos emme voi käyttää sen sänkyjä…Silja Line, haloo?). Olemme jokseenkin suivaantuneita (tai ainakin minä) sillä hyvää nukkuma-aikaa meni hukkaan ainakin tunnin verran. Tyhjennämme sängyt ja laitan takalaukkuni sänkyjen väliin lattialle, jossa sen ei luulisi olevan tiellä (muuallekaan ei mahdu). Poistumme hytistä ja painumme kannelle kihisemään kiukusta. Noin tunnin kuluttua ensimmäisestä siivoojan vierailusta laivan kuulutus kertoo hyttien siivouksen alkaneen. Pöyristelemme tätä ja päätämme mennä hyttiin istuksimaan sillä laivalla toikkarointi kyllästyttää. Hyttiin päästyämme huomaan, että siivooja on kolhinut takalaukkuani siten, että takareunasta on lähtenyt maalia (joko vahingossa tai tahallaan yritetty tuuppia sängyn alle, mutta reuna ottanut kiinni)…nyt taittui selkä kameliltakin. Otan kuvat vauriosta ja suuntaan respaan valittamaan.

Vaurioitunut laukun kansi Vaurioitunut laukun kansi Vaurioitunut laukun kansi

Tässä vaiheessa tietty joku saattaa ihmetellä, että miksi moinen häly ”pienestä” naarmusta. Itse en vain voi käsittää tätä nykypäivän välinpitämättömyyttä toisen omaisuutta kohtaan ja mielestäni olen oikeutettu korvaukseen kun täysin virheetöntä laukkua vaurioitetaan, oli jälki sitten millainen tahansa.

Marssimme tiskille, jossa virkailijana toiminut erittäin ystävällinen herrasmies totesi samantien, että ovat tottakai korvausvelvollisia, mutta hänen täytyy valitettavasti pyytää paikalle esimiehensä, joka käsittelisi asiaa. Meitä pyydettiin saapumaan paikalle n. puolen tunnin päästä uudestaan. Saavuttuamme paikalle sovittuna aikana ja jouduimme odottelemaan purseria (tai mikä nyt sitten lieneekään) Kyösti K. saapuvaksi paikalle. Hän saapui vihdoin vähintäänkin akateemisen vartin myöhässä ja erittäin flegmaattiseen tyyliin ihmetteli valitustamme ”Mikä siinä nyt muka on?”. Samalla päätin valittaa liian aikaisin aloitetusta siivouksesta. Saimme jälleen uuden ajankohdan asian käsittelylle. Tällä kertaa sain sovittua tämän miitingin suoraan hyttiimme, sillä pompottelu yksinkertaisessa asiassa alkoi jokseenkin kyllästyttämään.

Kello 19.00 jälkeen tovin hytissä odoteltuamme kyllästyimme ja aloimme pukea ajovarusteitamme päälle sillä autokannen avautuminen on hyvinkin lähellä. Tietysti leegio (jo aiemmin tapaamamme purseri, siivoojien esimies ja siivooja) puhalsi paikalle kesken vaatteiden vaihdon. Esittelyjen jälkeen pureuduimme itse ongelmaan. Selväksi tuli etteivät he ymmärtäneet vaurion laatua ja kustannusta, puhumattakaan vakuutuskäytännöistä sillä purseri Kyösti K. kehtasi tentata, että millaiset vakuutukset itselläni olisi (!!???!). Tässä vaiheessa jouduin tekemään selväksi etten suostuisi omasta kaskostani maksamaan laivayhtiön aiheuttamaa kolhua – ei tulisi kysymykseenkään. Tässä vaiheessa tarjottiin kautta rantain 50€:n korvausta, mutta tehdessäni selväksi, että vaurion korjaaminen tulee kalliimmaksi, annettiin käteeni Siljan asiakaspalvelun yhteystiedot. Samalla saimme kuulla perinteiset tekosyyt siivouksen aloittamisen pakollisuudesta hyvissä ajoin laivan suuren matkustajamäärän vuoksi…blaa blaa. Reklamaatioprosessi on vielä tätä raporttia kirjoittaessa (2.9.2006) toistaiseksi vielä kesken.

Satamaan päästyämme otimme vielä viimeisen yhteiskuvan ja hajaannuimme omille teillemme Samin jäädessä vielä Turkuun ja meidän jatkaessa matkaa kohti Lohjaa. Matkalla emme kohdanneet vastoinkäymisiä ja pääsimme vaihtamaan perheidemme kanssa kuulumisia hyvissä ajoin.

Reissunpaatospotretti

Viimeisenä päivänä ajoa kertyi 195km ja kokonaisuutena reissua tuli taitettua yhteensä 3566km:n edestä. Kaikki kiva loppuu aikanaan.

Päivitystä 29.12.2006: Reklamaatioprosessi päättyi loppujen lopuksi riittävän onnellisesti joulukuussa, olisi itseasiassa päättynyt jo huomattavasti aiemmin, mutta omista kiireistäni johtuen asian hoito jäi puolitiehen. Silja Line korvasi mukisematta vaurioituneen kannen, josta kertyi 60€:n kustannukset postikuluineen (olikin yllättävän edullinen tuo maalattu kansi). Lisäksi Silja Linen poliitiikan mukaisesti muut kulut korvattiin antamalla 30€:n edestä Silja-seteleitä. Tässä saattaisi kylläkin kuluttaja-asiamiehellä olla sanomista, sillä kyseisiä seteleitä voi käyttää maksuvälineinä, yllätys yllätys, vain Siljan laivoilla.

« Edellinen päiväTakaisin alkuun »

Vastaa

Mun hiekkalaatikko!

Login